vineri, 23 martie 2012

Geneva

Geneva este un oras cosmopolit, sic si cu un aer aparte. Trebuie sa ii ingadui insa sa te fascineze. Pentru asta trebuie sa te pierzi pe strazile sale, sa il explorezi, sa il deduci. Poate ca ii lipseste excesul de bogatie arhitecturala a cladirilor, amprenta grea a istoriei sau viziunea futuristica, dar degaja la tot pasul sarm si relaxare ceea ce nu gasesti in multe locuri.
Strajuit de Alpi si de lacul Geneva, chiar si la inceput de primavara cand totul pare inca in hibernare, orasul iti ofera un peisaj inedit. Trecand peste sclipirea Rolexurilor din vitrine, a masinilor parca iesite direct de la Salonul Auto sau a doamnelor care poarta cu nonsalanta blanuri si "vuittoane", locuitorii Genevei te invata ca viata trebuie privita degajat, relaxat si ca trebuie condimentata cu preocupare pentru sanatate dar si pentru suflet. De aceea probabil nu este nimic anormal sa iesi sa alergi la miezul zilei pe malul lacului sau spre seara sa te intalnesti cu prietenii ca sa te dai cu rolele printre jaloane din pahare de hartie sub admiratia trecatorilor.
Nu incerc sa fac publicitate acestui oras, dar poate pentru ca am ajuns aici cu 10 ani mai devreme (era pe lista mea "de vizitat dupa 40 de ani") si doar pentru ca gazduia un mare salon auto (despre care voi povesti - in special in imagini - intr-un post viitor) si totusi ne-a primit cu bratele deschise si ne-a creat un sentiment de confort si relas, a fost ca un cadou suplimentar.
Cand ajungi la Geneva poti alege sa viziteti Catedrala Sfantul Petru ale carei turle strajuiesc orasul, sa faci o plimbare cu vaporasul sau hidrobicicleta ca sa admiri mai de aproape Jet D'eau, sa intelegi istoria ceasurilor la muzeul Patek Philippe si apoi sa vezi ce ora arata Ceasul de Flori din Jardin Anglais si sa bantui Orasul Vechi. Sau poti pur si simplu sa uiti ghidul acasa si sa bati strazile orasului in lung si in lat pentru a surprinde savoarea locala, sa mananci macarons sau ciocolata din mers, sa te opresti din timp in timp sa stai la soare la teresa pentru a savura o bere, o clatita sau o inghetata, sa stai la coada la un restaurant in asteptarea unui loc la o masa ravnita de multi alti doritori sau sa te opresti sa admiri sau sa hranesti ratustele si lebedele de pe lac. 
Invata ca in calatoriile tale sa iti oferi ragazul sa privesti oamenii locului si daca ai oportunitatea sa ii si asculti, sa le analizezi felul de a fi si obiceiurile. Obisnuieste-te sa inveti ceva de fiecare de data cand pleci si sa culegi ce este mai bun si mai frumos din locurile pe unde ai umblat. Si niciodata sa nu te sfiesti sa aduci cu tine aceste bune obiceiuri si sa le pui in aplicare si acasa. 

Si acum bucura-te de Geneva in imagini:












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu