marți, 3 aprilie 2012

Anti-nesimtire

L-am auzit acum putina vreme pe Cristian Tudor Popescu la televizor cu teoria “smecherului cu Jeep”. Vezi Doamne, aste e cel mai nenorocit si distrugator specimen pentru ca isi foloseste masina din dotare sa mearga pe unde are el chef si cum ii arde lui, bineinteles cu victime si pagube colaterale, ca de-asta se duce tara asta de rapa, pentru ca toti parvenitii isi iau tancuri sa se simta importanti!

Jeep-ul e un tip de masina care mie imi place foarte tare. Dar Jeep in mod generic, si in cazul d-lui CTP din cate am inteles, ar fi orice masina mare, puternica, dotata, scumpa… cumva superlativul a ceea ce s-a cam inventat. Sa ai posibilitate sau sansa sau sa poti si sa iti permiti sa iti faci propriile reguli. Pentru mine nu e neaparat rau sa poti sa ai si sa vrei sa ai si chiar sa ai. Imi convine confortul, imi plac lucrurile estetice, inteleg pasiunile pentru lucruri si obiecte si asa mai departe, si nu vad, in primul rand, de ce as da cu piciorul la siguranta. Daca as avea cu ce, eu mi-as lua un “Jeep”.

Cu a face propriile reguli insa am o maaaare problema!! Numai ca asta nu tine de soferul de Jeep neaparat. Tine de cei 7 ani de-acasa ai fiecaruia, de educatia de-o viata, de mentalitate, de bun simt. Sunt o groaza de factori! Jeep-ul sare in evidenta prin dimensiuni si prin faptul ca nu toata lumea si-l permite. Sare in evidenta pentru ca intr-adevar cu el se poate la propriu abuza, pentru ca cei care nu-l au, intr-o buna proportie, se mai intampla sa fie si rosi de invidie si se mai racoresc gasindu-i pricini. Dar, daca soferul de Dacie nu merge cu 200 km/ora, nu inseamna ca n-ar vrea. Si iarasi o sa supar multa lume prin analogiile mele, dar Dacie avea autohtonul de dimineata care a oprit in mijlocul drumului, in mijlocul traficului, sa ii coboare precupeata care s-a dus fuga-fuga pana la “tonomat”. Plus ca, daca am indraznit sa ii atrag atentia ca incurca foarte multa lume, s-a pus pe injurat, dat din maini si mai ales pe facut ambitie si stat in mijlocul drumului si dupa ce nu mai avea treaba. Nu mai spun ca la primul semafor s-a pus pe claxonat inainte ca rosul sa devina verde, semn ca prostia macar de perseverenta nu duce lipsa.

Am avut Dacie in familie aproape 30 de ani si nu am pornit o campanie anti-marca! Nu despre asta e vorba! Orice fel de masina ar fi – si mica si mare, si veche si noua, romaneasca, straina, ma apuca niste nervi incredibili uneori pentru ca am senzatia ca unele lucruri nu se vor schimba niciodata. E o campanie anti-nesimtire! Respectul fata de ceilalti se invata foarte greu si, de cele mai multe ori, nu se manifesta in spatiul public pentru ca la noi orice e posibil, pentru ca fortam limite si ridicam din umeri cu “e, las’ ca merge si-asa!”, pentru ca nu pot fi altii mai smecheri decat noi. Iar rautatea iese la iveala pentru ca ni se pare normal sa dam in cap numai sa nu ramanem datori.

Nu sunt de acord cu toate legile din tara asta, dar ma scot din sarite cei care se cred foarte destepti doar pentru ca au gasit mici portite de a le pacali, fie ca vorbim de simple reguli de trafic pana la unele de nivel foarte inalt. Atata vreme cat eu joc corect, nu o sa ezit sa ii sanctionez, fie si doar printr-un claxonat apasat sau cateva cuvinte, pe cei care apeleaza la pacaleli, abuzuri sau furtisaguri. O iau personal si ma simt direct jignita. Refuz sa cred ca sunt mai multi decat oamenii decenti si civilizati si atunci merita sa le spun in fata ceea ce cred despre ei.

Imi cer scuze fata de Ellie pentru ca postarea ei de azi a fost foarte frumoasa, dar am o parere pe care am simtit sa o exprim. Mi-o asum impreuna cu eventualele ridicari de spranceana. Dar sunt convinsa si ca sunt destui cei care ma sustin si ii invit chiar sa isi exprime parerile.

Un comentariu:

  1. Eu te sustin in aceasta campanie chiar daca nu sunt sofer dar asta nu inseamna ca nu observ neregulile si nesimtirea din trafic si nu numai!

    RăspundețiȘtergere