duminică, 11 septembrie 2011

CHINA - Jurnal de calatorie (I)

Am plecat intr-o calatorie in China fara sa am asteptari, sperante sau opinii de orice fel. Cunosteam cateva amanunte citite in ghidul turistic precum si ceva informatii culese si pastrate de-a lungul timpului. In plus, mai stiam ca trebuie sa ajung si in acel colt de lume.
Am optat pentru o excursie organizata dar cuprinzatoare, pentru a ne asigura ca nu vizitam doar orasele principale si putem sa beneficiem si putin de zone in care nu ne-am fi gandit sa ajungem (vezi exemplu croaziera pe fluviul Yangtze).

Qatar Airlines
Bucuresti – Doha, Doha – Beijing. Este probabil compania cu care am zburat cel mai bine, in sensul ca pe langa abilitatile pilotilor am beneficiat si de un echipaj amabil, zambitor si de un mediu rafinat. Am mancat bine (cum erau mesele in avioanele companiilor mari inainte sa le loveasca si pe ele “criza”) si am baut cu masura datorita Ramadan-ului.
Aeroportul din Doha mi s-a parut cel mai cosmopolit si mai libertin din tot ce am vazut pana acum. Pasagerii se odihneau pe jos din loc in loc fara sa fie stanjeniti de cineva (mai putin de privirea mea iscoditoare), toate culorile de piele si toate natiile parca isi dadusera intalnire in aceasta babiloniada comtemporana. Revoltator poate pentru Europa, aici orice era la el acasa, inclusiv femei imbracate in burka sau barbati cu mai multe sotii. O mixtura interesanta de traditii, de natii, de modern si ultramodern.

Beijing
Capitala Chinei este un oras al contrastelor, unde gasesti peste tot zgarie nori, cladiri inimaginabil de inalte si impunatoare care convietuiesc cu Orasul interzis, temple de sute de ani si zone verzi unde lumea danseaza sau practica tai chi, magazine de lux, piete de produse contrafacute sau tarabe volante cu fructe si “ciudatenii” precum melci, frigarui de scorpion sau tot felul de organe despre care nici nu te-ai gandi ca exista.
Silk Market sau Fake Market cum i se mai spune, este un paradis al facaturilor unde Gucci sau Calvin Klein sunt trasi cu mult talent la indigo. In cautarea unei posete asa zise Burberry am fost invitati intr-o camaruta in spatele standului, ferita de ochii indiscretilor unde ni s-au prezentat produse de calitate superioara si unde am fost oarecum sechestrati - intr-un sens foarte binevoitor (usa nu avea clanta si se putea deschide din interior doar de catre personalul magazinului), in speranta efectuarii vreunei achizitii. Astfel de piete sunt paradisul negociatorilor pentru ca aici totul are un pret iar pretul este intotdeauna negociabil (mai putin in magazinele de stat, unde insa si calitatea este la un nivel superior).

Vorbind de paradis, Templul Cerului m-a impresionat pentru ca am putut observa activitatile zilnice ale chinezilor, de la tai chi de care pomeneam mai devreme, la table sau tricotat.
La Muzeul de Jad am invatat despre aceasta piatra cu semnificatii puternice pentru poporul chinez. De exemplu o bratara de jad se va purta intotdeauna la mana stanga ca sa fie aproape de inima si asta este conform principiile feng shui pe care ei le respecta cu strictete in orice fac.
Aflati in Beijing, o vizita Marelui Zid devine un must. Se pare ca toata lumea identifica aceasta tara cu marele edificiu. Mai interesant este ca acesta este doar o mica parte din frumoasa China.
Spectacolele de acrobatie nu trebuie sub nicio forma ratate. Sunt cu adevarat impresionante.
3 zile in Beijing nu sunt suficiente pentru a-l cunoaste ci doar pentru a-ti face o idee despre maretia sa, asa ca este pe lista noastra “de reveni".















Un comentariu:

  1. Superbe fotografiile.. si informatiile folositoare. La anul sper sa ajung si eu acolo..

    RăspundețiȘtergere