miercuri, 2 decembrie 2009

Just AMSTERDAM

Amsterdam-ul porneste cu un (dez)avantaj inca de cand ii pronunti numele. Daca te hotarasti sa il si vizitezi trebuie sa stii foarte bine ce iti doresti pentru ca in Amsterdam, aproape orice placere poate fi satisfacuta.
Marturisesc ca acum la intoarcere ma simt usor mahnita ca multi ii pun din start Amsterdam-ului acea eticheta de oras in care orice este permis, in care you can get as much sex and drugs as you can take because you just can!
Intr-un mod nesurprinzator acest oras este mai mult de cat mirosul inconfundabil de “iarba” care te loveste din orice coffeeshop sau culoarea rosie a felinarelor.
La o prima impresie poate sa iti para un oras monoton, mai ales din cauza caselor cu fatade de caramida, dar daca iti oferi ragazul sa il descoperi, vei stii ca nu ai gresit acordandu-i toata atentia pe care o merita.
Amsterdam-ul este in continua schimbare si vei observa ca peste tot se renoveaza sau se contruieste.
Pot afirma fara sa gresesc ca olandezii sunt unul din acele popoare care stiu sa vanda si sa faca turism (si din nou aceasta afirmatie imi lasa un gust amar gandindu-ma ca romanii nu se incadreaza in aceasta categorie oricate daruri le-ar fi oferit natura …).
Bulbi de lalele (mi-am amintit cu aceasta ocazie de frumoasa carte a lui Alexandre Dumas – Laleaua neagra), branza traditionala olandeza Gouda, gogosile cu variate filling-uri pe care le gasesti la gheretele de pe strada, cartofii prajiti cu maioneza, faianta sau obiectele din ceramica sunt cateva din lucrurile la mare pret aici. Diamantele si drogurile usoare sunt si ele la indemana pentru cine isi doreste. Dragostea face si ea parte din comert si contribuie la bugetul statului.


Strazi intregi de magazine precum si celebrele flea markets satisfac exigentele oricarui shopaholic.

Piata de flori este si ea o adevarata incantare pentru oricine o viziteaza.


Muzeele sunt atractii turistice importante, aproape orice si oricine are un muzeu dedicat. Unele te dezamagesc (dar vor ramane totusi o atractie turistica) dar altele te inalta. Personal cel mai mult m-au atras Hermitage Amsterdam (expozitia curenta “At the Russian Court” a fost o adevarata incantare), Rijskmuseum, Madame Tussauds si muzeul Van Gogh.


O plimbare pe canale este aproape ceva obligatoriu pentru ca are un aer romantic si placut.
Fara a avea o bucatarie traditionala foarte variata, olandezii stau bine insa la capitolul bere. Aici este, sa nu uitam, patria Heineken!


Amsterdam-ul merita strabatut la pas pentru a-l simti si a-l trai mai bine; o bicicleta insa poate fi binevenita pentru a fi in trend cu locuitorii acestui oras. Cred ca aici oricine are o bicicleta.


Aici vremea este simtita altfel decat in alte parti desi ne raportam la temperaturi identice. Soarele de decembrie este sigur cu dinti si te face sa te infofolesti cat mai mult desi acasa nu ai face-o.
Amsterdam-ul este un oras de weekend. Daca stai mai multe zile vei observa diferenta dintre forfota din zilele de sambata sau duminica din zonele de interes si calmul si lejeritatea din restul zilelor saptamanii.
Nu as stii cum sa concluzionez povestea legata de calatoria la Amsterdam decat spunand ca mi-a oferit nenumarate amintiri frumoase si ca este un loc unde mi-ar placea sa revin peste ani!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu