duminică, 13 decembrie 2009

SIBIU

Sibiul este un oras de care este aproape imposibil sa nu te indragostesti iremediabil.
Am constatat ca imi plac din ce in ce mai mult destinatiile romanesti unde te simti cat mai departe de Romania. Probabil plecarile din ultima perioada mi-au dezvoltat gustul “vestic” sau altfel spus al civilizatiei si asta incerc sa caut si acasa.
Orasul Sibiu este intr-adevar o oaza, un taram ce te face sa uiti de cotidian (vorbesc acum in numele bucurestenilor pentru care cotidianul este sinonim cu stress-ul, traficul infernal si acea goana nebuna - inca nu stiu dupa ce anume - ce iti intra inevitabil in sange) si este cu siguranta locul ideal, de ce nu, pentru o escapada romantica.
Am abordat Sibiul de aceasta data ca si turist. Mi-am facut temele de pe Internet si am pornit in cautarea obiectivelor turistice demne de “bifat”.

Palatul Brukenthal merita vizitat mai ales pentru ca gazduieste si Galeria de arta romaneasca, unde cu mare surprindere si cu incredibila emotie am descoperit opere ale pictorilor grei romani, Grigorescu, Tonitza, Aman, Luchian, Baba, samd.
Un alt obiectiv important si care intr-adevar m-a facut sa cred ca ma aflu pe alte taramuri, este Biserica Evanghelica, acum in renovare si pentru care am donat o mica suma de bani pentru a o revedea mai curand in toata splendoarea sa.

Muzeul de etnografie gazduieste pe langa el cateva magazine unde traditia si frumusetea merg mana in mana, unde poti admira si achizitiona icoane pictate pe lemn sau pe sticla, costume populare, ceramica si alte obiecte de arta populara. Chiar daca nu sunt o persoana traditionalista acest loc m-a cucerit!


In aceasta perioada, Sibiul, ca si alte mari orase europene, gazduieste un targ de craciun, spre deliciul (la propriu – amintesc astfel de castanele coapte, turta dulce, kurtos colac, langosi, clatite, vin fiert and so on - si la figurat) celor mici dar si al celor mari. Trecand cu vederea influentele de prin alte tari, gasesti aici si produse traditionale si obiecte inedite executate de artistii locali.



Si daca imi amintesc si cate bunatati am gustat aici, imaginea de dragoste eterna se contureaza tot mai mult.
Am asemuit Sibiul in cateva randuri cu orasul german Mainz, ordonat, civilizat, linistit si primitor. Pana si copacii erau "tunsi" ca acolo!


Intr-un mod absolut ciudat, am vazut aici cei mai simpatici caini vagabonzi (nu cred ca pot sa am pretentia in niciun oras romanesc sa nu vad caini vagabonzi, dar macar ma bucur sa vad ca nu au un aspect fioros : ) )!


Dupa acest weekend minunat petrecut la Sibiu, declar ca acesta este orasul meu preferat din Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu