joi, 29 noiembrie 2012

Pe acelasi principiu...

Cum ziceam mai acum 2 zile, ne apuca generozitatea de Sarbatori... si patriotismul de ziua nationala! Declaratiile despre mandria de a fi roman se aud in 99% din cazuri de 1 decembrie, poate si cu o zi - doua inainte. Apoi uitam, ne enervam pe guvernanti si sistem, injuram, ne plangem, si, daca mergem pe undeva pe-afara si auzim vorba romaneasca, preferam sa nu mai deschidem gura ca nu cumva sa fim luati la ochi.

Nu stiu de ce scriu la plural. Nu facem asta cu totii pentru ca nu cred ca toti romanii sunt mandri de nationalitatea lor. Ba chiar multi cred ca ar prefera sa fie altceva... si nu neaparat de rusine ci pentru ca, la o prima impresie, e mult mai simplu si mai profitabil sa fii altceva. In fine... ascultam azi o emisiune la radio pe tema "De ce iubesc Romania". Si, culmea, mai toata lumea spunea ca o iubeste! Dar pentru ce motive!!! Pentru peisaje, pentru muzica, pentru mancare... Pai cine ar fi putut sa spuna "pentru ca aici oamenii sunt civilizati si cinstiti si de incredere etc."?! O iubim pentru ca aici ne-am obisnuit cu greutatile si provocarile, cu deviza "las' ca merge si asa" sau cu credinta ca orice e posibil sub o forma sau alta, mai devreme sau mai tarziu. O iubim ca n-avem incotro pentru ca aici ne-a fost dat sa ne nastem, pentru ca aici am dobandit limba si mentalitatea si multe din punctele de vedere, pentru ca ne-am obisnuit si, pana la urma, pentru ca nu putem sa plecam cu totii si sa o lasam balta.

Si in fond, nici nu e tara de vina. Oamenii sunt cei care o strica. Asa ca, sa fim sinceri! Iubim Romania pe naiba!!! Avem doar simtul proprietatii, ne iubim familia si prietenii si lucrurile pe care am reusit sa le strangem, iubim obiectele si locurile care ne sunt familiare si, de cele mai multe ori, preferam siguranta si comoditatea. Si avem si curajul sa deschidem gura sau sa ridicam pumnul, pe cand in strainatate multi platim pretul de a fi umiliti.

Nu cred ca mai exista patriotii despre care citeam in cartile de istorie. Romanii iubesc Romania atunci cand primesc o zi libera in plus sau o portie de ciolan cu fasole gratis, atunci cand se inghesuie in hypermarket-uri sa faca provizii de carne de gratar si bere sau cand au la televizor emisiuni cu pitzipoance si scandaluri si manelisti... si Dumnezeu mai stie ce!

Nu suntem toti la fel, dar parca mult prea multi au cazut deja in ridicol, penibil, jenant... Nu urasc Romania, nu sunt anti-sarbatoare nationala, dar ma si enerveaza atata ipocrizie. Si o sa am 3 zile in care n-o sa ma uit la televizor pentru ca nu vreau sa vad cum se sarbatoreste pana la come alcoolice sau cum se minte fara rusinere cu norocul de a fi si in plina campanie electorala. Cred ca meritam mai mult... sau cel putin unii dintre noi ne apreciem la cu o totul alta valoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu