marți, 27 noiembrie 2012

Zi de marti

Intamplator sau nu, n-a fost una usoara. M-a cam coplesit. Se pare ca oboseala si raceala nu sunt compatibile. Sau poate ca, tocmai, se unesc prea bine si fac o treaba buna din a dobori pe cineva. Nu vreau sa bat moneda pe tema asta. Doar ca s-a nimerit sa-mi strice o zi perfect frumoasa si destul de calduroasa pentru sfarsit de noiembrie. S-au mai adaugat o veste tulburatoare, niste fete ingrijorate din motive oarecum neclare si tocmai de-asta mai periculoase, mai un comentariu nepotrivit, mai o atitudine obraznica... si a iesit ce-a iesit - o varza amara si gretoasa.

Si totusi, se simte ca se apropie decembrie. Au inceput sa iasa la iveala sensibilii, emotivii, caritabilii. Ne pregatim sa ne fortam sa fim mai altfel decat suntem in celelalte ale anului. Habar nu am de ce. Pentru ca imi pun si eu intrebarea, ca si altii, de ce ne apuca acum?! De ce nu avem astfel de porniri in orice zi a anului?! De ce trebuie sa ne vedem la sfarsit de an cu oameni pe care nu ne stresam prea tare sa ii vedem in rest?! De ce trebuie sa facem cadouri, sau chiar sa le primim, cand nu meritam cu totii sau, cel putin, nu in raport cu toti cei din jurul nostru, mai dragi sau mai putin dragi?! De ce facem liste si luam hotarari sau promitem lucruri pe care le uitam dupa prima saptamana din ianuarie?! De ce innebunim telefoanele cu urari copiate trimise la gramada?! De ce pastram relatii pana la urma, daca nu mai credem in autenticitatea sau valabilitatea lor?!

Eu una incep sa ma simt relativ ipocrita. Si eu primesc orice cadou in loc sa spun sincer "nu il pot accepta pentru ca stiu ca e o formalitate." Nu spun niciodata "Nu vreau sa ne vedem pentru ca nu am chef." Nu pun mereu intrebari pentru ca, probabil, imi e teama de raspunsuri. Nu cred ca trebuie sa impartim rautati gratuite sau cuvinte jignitoare fara a ne gandi la consecinte. Dar si prea multa falsitate ne transforma si ne fura din identitate.

Asa ca anul asta, inainte sa inceapa luna decembrie, va propun sa va ganditi bine si sa investiti in voi si in ceea ce merita. Incercati sa nu irositi resurse (matriale sau sufletesti sau chiar de timp) decat acolo unde va indeamna inima.Nu calculati, ci oferiti sentimente sincere celor care sunt alaturi de voi in orice imprejurare. Nu copiati, nu imitati, nu faceti lucruri de rusine sau pentru ca asa s-ar cuveni. Poate ceva mai multa sinceritate ar oferi oportunitati de a incheia povesti de prea multa vreme neterminate si sanse de noi inceputuri.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu