marți, 13 august 2013

Despre istorie intr-o maniera personala - interviu cu Adina Croitoru

Luna asta avem ca Special Guest o prietena care a mai fost prezenta la noi in Cafenea sub o alta forma. De data aceasta ne vorbeste in stilul caracteristic despre un hobby mai rar intalnit in ziua de azi. Noi il consideram un interviu intersant si amuzant. Si nu, nu suntem subiective in alegerea invitatilor pe care vi-i prezentam. Suntem doar foarte norocoase sa avem prieteni deosebiti, talentati, oameni de calitate, pasionati si sufletisti. Nu facem reclama, doar impartasim. 

C.V.: De ce istorie? De unde asa o pasiune incat sa urmezi si facultatea de profil?
A.C.: Buna intrebare! Si pe care o aud foarte des. Pur si simplu imi place istoria. Ca orice fata am fost atrasa de povesti cu printi si printese, balauri si zmei... Apoi au aparut povestile nemuritoare. Pentru unii sunt suficiente. Altii cresc si vor mai mult. Si aici apare istoria pentru mine. Este ca si cum ai lua o poveste sa incerci sa ii dezbati sfarsitul. Nu dai 2 bani pe povestitor si incerci mereu sa il contrazici.

C.V.: E o facultate accesibila? Ai recomanda-o? Cum inclini balanta, spre hobby sau profesie?
A.C.: Este o facultate al dracului de grea! Trebuie sa ai un ficat de otel pentru ca sunt multi profesori plictisitori si... mai petreci mult timp si prin carciumi. :)) Dar sunt si profesori ok si cativa cu adevarat grozavi. Imi permit pe aceasta cale sa nominalizez oameni de la care a fost o placere sa invat - Bogdan Murgescu, Lucian Boia, Cati Lung, Lucia Popa. Dar nu va lasati pacaliti: istoria este si va fi o poveste, asa ca, daca o iei prea in serios si nu o iei ca pe un hobby, ai doar de pierdut. Plus ca in Romania nu se poate trai din ea ca profesie... asa cum bine zice si melodia: “Doctor in istorie zace fara glorie ca un cersetor”.

C.V.: Ce este mit si ce este adevar in istoria care ni se preda in scoli? Povesteste-ne cateva astfel de exemple... incepand cu mitul pe care mi l-ai rasturnat mie! :)
A.C.: Istoria se schimba la 50 de ani. Nu exista istorie reala, fiecare societate isi transforma propria istorie in mit. In scolile noastre se sufera de prea mult patriotism - suntem cei mai viteji, cei mai buni si ospitalieri ca, deh... "raul, ramul mi-e prieten numai mie". Cand veneau turcii, noi ne luptam vitejeste cu ei, otraveam fantanile, ardeam campiile si fugeam in padure. Erou' national Mihai Viteazu', zis si Misu Tupeistul, ni se prezinta ca eroul unificator. De fapt el, saracu' a castigat o singura batalie. A fost un aventurier care a luptat fie pe banii turcilor, fie pe cei ai austriecilor. Acum, are si omul meritele lui... Pina la urma, ca a vrut sau nu, tot unire a iesit.

C.V.: Studiind diverse etape de existenta ale umanitatii, ai fost tentata sa judeci oamenii acelor vremuri, sa iti spui ca ai fi facut lucrurile cu totul altfel?
A.C.: Este tentat sa judeci mai ales cand stii cum s-a terminat si cand s-a terminat. Si intodeauna exista o alta cale. Dar nu poti calcula niciodata rezultatul final. Pentru ca, schimband ceva, se schimba totul. Eu personal as vrea sa pot schimba Cruciada a IV-a din 1204, o Campanie mult prea sangeroasa, inutila, soldata cu caderea temporara a Constantinopolului.
C.V.: Tot cu gandul la Istanbul esti! :))

C.V: Care e personalitatea ta preferata din istoria tuturor timpurilor... si din ce motive, bineinteles?
A.C.: Cred ca aici m-am gandit mult…Carol cel Mare al Frantei?? Elisabeta a Angliei?? Hanibal?? Mehmed al II- lea?? Si castigator a fost... Carol I, domnitor si apoi primul nostru rege. Avem si noi eroii nostri.
Un rege care a fost nevoit sa vina incognito in noua lui tara la numai 27 de ani si care a murit roman si mindru de acest lucru. A fost un suveran serios şi protocolar, care nu a avut favoriţi, fiind meticulos şi exact în tot ce făcea, căutând să impună şi colaboratorilor săi acelaşi stil de activitate. Totodată, era un militar desăvârşit şi un politician abil, cu vederi liberale. Sotia sa, Regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care îsi poartă coroana si în somn”. A domnit 48 de ani si visul lui a fost independenta noii lui tari pe care a obtinut-o prin Razboiul de Independenta, cand a castigat si Dobrogea de fapt. Dupa victorie, Carol s-a incoronat rege (in 1881), punandu-si pe frunte coroana de otel turnata din metalul unuia dintre tunurile turcesti capturate la Grivita la 30 august 1877. A intemeiat prima constitutie din istoria tarii noastre, care la acel moment era printre cele mai liberale constitutii ale vremii. Regele Carol a fost mai roman ca multi romani si a dovedit ca nu a accepat tronul unei tari mici, necunoscute din capriciu.
Concluzia: daca romanii nu pot fi nemti, nemtii pot fi romani.

C.V.: Pentru ca noua ne place mult sa calatorim, hai sa facem un top al oraselor incarcate de istorie. Care ar fi obiectivele de prim interes pe care ar trebui sa le avem in vedere in ele?
A.C.: As incepe cu Istanbul/ Constantinopol - orasul meu de suflet. Poate si pentru ca am specializarea in Istoria Bizantului. Acest oras ma farmeca de fiecare data cand il vad si intodeauna gasesc in el ceva nou. Primul lucru care imi vine pe buze fara exceptie este Hagia Sofia - biserica moschee care este un „must” de vazut. O capodopera a arhitecturii bizantine, a fost catedrala Patriarhiei Constantinopulului. Forma finala a bisericii a fost obtinuta in anul 527 sub imparatul Iustinian I. Una dintre cele mai mari biserici din lume, prin maretia ei, cupolele si mozaicurile ei, a reusit sa arate lumii maretia Imperiului Bizantin. Se spune că, în momentul în care Mehmet Cuceritorul intră pentru prima dată în Sfânta Sofia, si-a turnat un pumn de țărână pe cap, în semn de umilință.
Moscheea Albastra - nu poate fi ratata. Una dintre cele mai frumoase moschei din lumea islamica, are cele mai multe minarete – 6 și e Moscheea Națională a Turciei. Cele 6 minarete au creat un scandal in lumea islamica deoarece doar moscheea sfanta de la Mecca trebuia sa aiba 6. Se spune că sultanul Mehmet ar fi poruncit ca moscheea să aibă minarete din aur (altin) însă arhitectul a înţeles alti – adică şase minarete. Criza a fost depasita prin construirea unui minaret in plus la cea din Mecca.
De vizitat... recomand si Palatul Topkapi - palatul sultanilor, Fortareata Rumeli Hisari, Palatul Dolmabahçe Saray, Turnul Galata, Moscheea Suleymaniye - cea mai mare moschee. Suleyman Magnificul a fost al zecelea sultan otoman şi acest lucru se vede dacă numeri balcoanele minaretelor - sunt 10. Mausoleele sultanului şi ale iubitei sale, Roxelane le găseşti aici, în cimitir.
Moscheea Sultanului Mehmet Fatih - prima moschee imperială construită în Istanbul. Este prima pentru că Sultanul Mehmet e cel care cucerește orașul în anul 1453 și ridică moscheea pe locul fostei biserici a Sfinţilor Apostoli (ridicată de Constantin cel Mare). Se povestește că, atunci când Sultanul își dă seama că domul moscheii sale nu e la fel de mare precum cel al Sfintei Sofia, îi taie mâinile arhitectului și apoi îl execută.
Moscheea Sehzade - Mehmet era fiul preferat al lui Suleyman Magnificul, aşa că sultanul îi construieşte acestuia o moschee, operă remarcabilă a arhitectului Sinan, în 1543. Pentru că la vremea aceea Hagia Sofia era cea mai impunătoare clădire din vechiul Constantinopol, arhitectul se inspiră din arhitectura bisericii bizantine când creează prima sa mare operă.
Despre Istanbul as putea scrie inca 4 pagini lejer. Sunt prea multe de scris si acum, cand scriu, am o fata melancolica... si de abia astept sa revin. Si, desigur, sa nu uit Muzeul de Arheologie!! Cand am ajuns aici mi s-a parut ca sunt Ali Baba cand a descoperit comoara. :)) Istanbulul, cum ziceam, este un oras pe care il recomand din toata inima.

Urmatorul oras pe care il recomand ar fi Roma. Ca doar toate drumurile duc la Roma!! Si aici as putea scrie multe pagini, dar cred ca ce ar trebui vizitat puteti gasi pe orice site de turism. Data de inceput a acestui oras, la care ar trebui sa ne raportam, este 21 aprilie 753 î.Hr., dată legendară a întemeierii oraşului. A fost cel mai mare oraş al Antichităţii, în perioada Renaşterii, anexă a imperiului napoleonian, apoi centru al reunificării italiene şi, în centrul „imperiului mediteraneean”. Este leaganul civilizatiei europene, un oras ce trebuie vizitat ca si centru lumii in antichitate, centrul occidental in ev mediu si nu ultimul rand ca centru religios prin institutia papalitatii. Stiu ca probabil toata lumea zice:"Roma!! Toata lumea merge la Roma!!". Dar sfatul meu este sa fiti deschisi la minte, sa vedeti cladirile atent in detaliu si sa cititi o mica istorie inainte de a vizita orice cladire. Trebuie sa va ganditi cum puteau construi, picta, sculpta oamenii acum sute de ani, chiar mii de ani, cand nu existau atatea inventii... si mai ales internetul, Wikipedia si Facebook. :))

Si o ultima recomndare ar fi Grecia ca tara.. Tara Zeilor. Cand spun Grecia, ma gandesc la o civilizatie si o cultura milenara - ambele si-au pus amprenta asupra intregii lumi. Stiu ca toata lumea, cand spui Grecia, se gandeste la soare, plaja, marea de o culoare incredibila, maslini. Dar exista si o Grecie istorica. Eu ma gandesc la legende minunate cu zei si nimfe, la patria filozofiei,a medicinei, poeziei, geometriei... si as mai enumera minimum 10 stiinte. Primele atestari despre stramosii greci le avem din 2500–2000 î.Hr. - cultura minoica si in 1800–1200 î.Hr. avem primele palate si fortificatii construite. "Cand noi costruiam Partenonul, voi (europenii - de fapt era indreptat mai mult catre nemti :))) pictati inca pe peretii pesterilor." - este o vorba spusa de un grec cu care sunt total de acord. Multa lume acum probabil o sa ma intrebe:"Si la ce i-a ajutat ca uite acum ce au ajuns?!?!" Pe acest subiect in interviul urmator. :)) Sa nu uitam ca grecii sunt inventatorii politicii!!
Ca sa termin cu raspunsul la aceata intrebare, sunt foate multe locuri de vizitat. Si recomandarea mea: in orice concediu sa vizitati macar un monument istoric, macar o piatra, asa cum spune BFP-ul meu si/sau sa cititi inainte de orice concediu istoria acelui loc. Sigur o sa il vedeti cu alti ochi.

C.V.:Care este in opinia ta momentul decisiv din istoria romanilor si cel din istoria umanitatii?
A.C.: Ca moment negativ pentru noi aleg venirea comunismului, cel mai recent si tragic pentru ca ne-a transformat in ceva ce nu suntem, dintr-o tara ce tindea spre normaltate intr-o tara comunista, intr-un sistem care, dupa 50 de ani, s-a dovedit falimentar. Si trebuie sa o luam si de la capat.
Pozitiv ar fi invazia mongola care a oprit expansiunea regatului ungar si astfel au putut Negru Voda si Dragos sa descalece in liniste in Tara Romaneasca si Moldova. Astfel am avut primele voievodate romanesti, primele incercari de organizari politice romanesti. Asta asa, ca sa va trec prin toata istoria. :)
Ca moment din istoria universala - convertirea la crestism si raspindirea ca religie universala. Acesta ne-a schimbat mentalitatea, ne-a transformat din romanii antichitatii infumurati si plin de sine in fiintele curioase si umile dornice de mai mult. Crestinimul a fost spiritul din spatele istoriei europene, principii/regii europeni au purtat razboie in numele crestinismului, s-au descoperit noi continente in numele crestinismul. Si parca si dragostea era mai frumoasa cand insusi Papa iti binecuvanta relatia/casatoria.

C.V.: Ce crezi, cunoasterea trecutului ne ajuta sa infruntam prezentul mai usor, sa fim mai pregatiti?
A.C.: Cu siguranta nu! De fapt cred ca este tocmai invers. Prezentul defineste trecutul, incercam sa ne explicam ceea ce este acum prin ceea ce a fost, ceea ce inseamna ca mereu deformam trecutul. Nu conteaza ceea ce s-a intamplat, cu adevarat important este sa demonstreze ceea ce suntem.

C.V.: Istoria in general mi se pare un subiect serios, mai scortos. Tu nu esti deloc asa. Cum v-ati impacat?
A.C.: Nu consider istoria ceva serios, o consider o poveste. Politica si unii profesori o fac sa para scortoasa si serioasa. Pentru fiecare perioda a istoriei studiata imi apareau uimiri de genul: "Uite, ma ce i-a dus capul sa faca!!" sau "Cum de nu a facut asta ca era la mintea cocosului??" sau "Ce smecher este tipul!!" (logic despre un strateg militar sau rege) sau "Cat o fi fost Cezar de Cezar, tot statea drept in fata soacra-sii!" Intodeauna descoperi lucruri noi, desi s-au intamplat acum sute sau mii de ani. Si te uimesc mereu!

C.V.: 2-3 cuvinte pentru cititorii Cafenelei... orice, oricum! :)
A.C.: Istoria nu este o stiinta, ci o poveste care se bazeaza pe fapte reale. Sper ca am castigat interesul macar unei persoane pentru istorie si stau la dispozitie pentru orice fel de intrebari si chiar sfaturi de a vizita monumente istorice. Astept invitatii pentru doritorii care vor sa dezbatem idei/teorii la o bere rece.
Nu in ultimul rand, cititi in continuare acest blog ca este al lu’ BFP-ul meu si este cel mai tare BFP din lume! Acest mini interviu nu a fost obtinut pe pile!!!!!!!!!!!!!!!!

Un comentariu:

  1. un articol citit in timp ce mai uit la un meci de fotbal. mentionez ca ma simt onorat ca te cunosc personal! mai mult de atat, nu incetezi sa ma impresionezi! si sunt absolut sigur ca nu numai pe mine.

    RăspundețiȘtergere