duminică, 9 septembrie 2012

Lisabona - poezia Europei

Lisabona este un oras vibrant, cosmopolit, o poezie cu versuri albe si totusi pline de culoare.
Nu stiu ce mi-a placut cel mai mult aici, dar banuiesc ca fiecare element intalnit in cale a contribuit la o imagine de ansamblu care mi-a mers la suflet. 
Ce m-a atras totusi mai mult la Lisabona este amprenta personala pentru ca este dificil sa o asemeni cu alte capitale europene. Desi tendinta initiala este sa faci o paralela intre acest oras si unul spaniol, daca iti oferi ragazul sa descoperi Lisabona pas cu pas, vei afla ca are o personalitate puternica, de sine statatoare.
Oferta este variata, de la castelul care strajuieste orasul, la catedrala, manastiri si alte lacasuri de cult impresionante, muzee, funicular, al doilea ca marime acvariu la nivel mondial, belvedere, cel mai lung pod din Europa, estuarul Tagus, Parque das Nacoes si multe altele. Totul, de la istorie la modern, de la vechi la nou, de ieri si de astazi, este intr-o permanenta concurenta ca sa te faca sa te indragostesti de acest oras. 
La capitolul culinar, Lisabona are castig de cauza net in fata celor care prefera pestele si fructele de mare, desi nu ii este greu sa ii multumeasca si pe cei mai pretentiosi. In combinatie cu vinul verde, pe noi ne-au cucerit cele dintai.
Cat despre dulciuri, prajiturile de inspiratie monahica, pasteis de Belem, pregatite intr-un local cu traditie ce nu trebuie ratat, sunt incununarea unei calatorii reusite. Este aproape obligatoriu sa le incerci cu un praf consistent de scortisoara.
Pentru o experienta aparte, asculta fado si bea Caipirinha. 
Nici shoppingul nu este o activitate de neglijat pentru ca anumite branduri (in special cele spaniole) ofera preturi mult mai bune decat in restul Europei, asa ca o astfel de incursiune merita cateva ore din timpul tau.
Lisabona ne-a incantat si binedispus si ne-a facut sa ii promitem ca va sosi si momentul revederii. Si pentru ca uneori cuvintele pot imbraca haina subiectivismului, sa lasam si imaginile sa vorbeasca:























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu