marți, 5 mai 2009

O seara la opera



Marturisesc rusinata ca de cand locuiesc in Micul Paris nu am fost nicioadata la un spectacol de opera.
Si pentru a-mi spala astfel pacatele am decis sa petrec o seara la Opera din Paris … Iar Opera Bastille este se pare cea mai mare din lume si desi disputata in ce priveste acustica oferit astazi, 4 mai 2009, inca o data, unei sali pline o experienta de neuitat.

Nu auzisem niciodata nici titulul operei, nici numele autorului sau si mi-era putin teama sa nu fi pierdut timp si bani pentru un moft.
Cazul Makropoulos apartinand compozitorului ceh Leos Janacek a fost astazi o opera cantata in ceha, tradusa in franceza si simtita in multe limbi ale pamantului pentru ca in sala erau incredibil de multi straini.
Povestea ne vorbeste de subiecte sensibile atunci - 1926- si acum, imortalitate, tinerete eterna si se pare ca a izvorat din dragostea autorului pentru o femeie cu mult mai in varsta ca el.
Dar maiestria consta si in viziunea unica a regizorului Krzysztof Warlikowski, un polonez rebel care a revolutionat ideea de opera … Marilyn Monroe si King Kong fac si ei parte din aceasta alegorie despre dragoste si moarte. Nu vreau sa povestesc mai mult, va indemn sa descoperiti singuri.
Spectacolul a fost inaltator si aceasta singura experienta ar merita o vizita in capitala Frantei.


Urmatoarea oprire, Scala din Milano …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu