duminică, 27 noiembrie 2011

Atena 2011

La inceputul lunii am revazut Atena. Dupa 7 ani. In foarte mare parte nu am mai recunoscut-o. Nici urma de progres! Ba dimpotriva! In 2004, chiar inainte de Olimpiada, cu tot haosul din trafic si amalgamul de turisti, m-as fi mutat acolo. Era curat, relaxant, civilizat, atmosfera calda si la propriu si la figurat... n-aveam nimic de reprosat.

Acum insa am nimerit in mijlocul a tot felul de proteste, culmea, nu toate cu si despre greci. Si am ramas nedumerita. Strigate arabe in piata Syntagma si bannere cu "Free Siria!"?!?! N-am inteles legatura! Asa cum n-am inteles de ce tot orasul a fost invadat de cersetori si spalatori de parbrize, de negri-africani si indieni si chinezi care aproape ca au ghetouri pe stradutele imbarligate ce imprejmuiesc mult prea vechiul Acropole. Si mi s-a parut incredibil ca, nimerind din cauza traficului deviat pe o astfel de "dositura", in plin centru dealtfel, la 6 seara, am putut vedea tranzactii in direct si fara nici un fel de perdea.

In casele grecilor se vorbeste cu mandrie si patos despre ceea ce li se intampla, despre drepturile lor si despre tupeul pe care il au alte tari de a le spune lor cum sa traiasca. Pe strazi insa realitatea pare un pic alta. Istoria antica e imbracata in graffitti, chilipiruri si kitsch-uri se vand peste tot, dar la preturi mai mari decat ai vedea, de exemplu in Bulgaria sau Romania. Au pretentia unor secole de traditie, au orgoliul vechimii, al inceputurilor, dar senzatia mea a fost ca sunt oarecum coplesiti de problemele si greselile altora.

Un pic dezamagitor, mai mult infricosator. Dovada vie ca in lume lucrurile au inceput sa scape serios de sub control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu