marți, 2 aprilie 2013

Raw vegan pe intelesul tuturor - Interviu cu prietena noastra Doina

@ Internet source
Draga Doina, te-am invitat la Cafeneaua noastra, la o ceasca de cafea cu ganoderma,  ca sa ne povestesti despre raw veganism - habar nu am daca exista vreun termen echivalent in limba romana si care sa nu sune inspaimantator, dar mai toata lumea a auzit despre asa ceva.
In mintea noastra e ceva la limita intre fitza si super fancy, motiv pentru care am decis ca meritam sa aflam parerea cuiva direct implicat si care stie cu ce se mananca asa ceva (la propriu :)).
Multi dintre noi ne dorim sa avem in jur persoane cool care reprezinta de multe ori completarea noastra - ceea ce nu am putut sau nu am avut curajul sa ajungem: iubitorul de sporturi extreme, amicul gay, prietena de culoare, exploratorul si tot asa. Mie una mi s-a parut foarte tare sa cunosc pe cineva care a imbratisat zi de zi dieta raw vegan, chiar daca nu cu caracter exclusiv.

Ideea de baza a discutiilor pe care le purtam la Special Guest este sa invatam unii de la altii, sa ne informam, sa extragem ceea ce ne reprezinta cu adevarat si nu in ultimul rand, sa scapam de ideile preconcepute.

De aceea te-am invitat Doina, ca sa auzim povestea ta, sa invatam ceva din ea si de ce nu, sa ne inspiri.

C.V.: - Doina, dincolo de definitiile pe care le gasim pe net, ce reprezinta pentru tine acest tip de dieta? Poti spune ca e un stil de viata?
D.: Da, poate deveni un stil de viata… fie ca vrei, fie ca nu vrei … Pentru mine cel mai important aspect este cel legat de sanatate. Cred cu tarie in beneficiile unei astfel de diete pentru sanatate, desi eu nu sunt cel mai bun exemplu. Eu incerc sa mananc cat de mult raw vegan dar nu reusesc 100%... 

C.V.: - De ce raw vegan? Cum a inceput totul?
D.: Totul a inceput cam acum 2 ani. Renuntasem la carne de foarte putin timp si cautam pe net o reteta de supa de rosii. Fiind undeva in luna aprilie, mai greu cu rosiile autentice. Dar am gasit o reteta cu rosii uscate si un link catre site-ul de unde se puteau cumpara. Asa am ajuns prima data pe blogul Andreei Lazarescu, si de atunci lucrurile s-au legat... Apoi am descoperit si alte bloguri foarte bine documentate, cum ar fi cel al Oliviei Steer.

C.V.: - Cum se impaca restul familiei cu o astfel de dieta? Stiu ca ai un baietel minunat si stim cat de tentati sunt copiii din ziua de astazi sa se infrupte din junk food si alte nebunii de genul. Cum ai procedat fata de el?
D.:  Nu am impus aceasta dieta in familie. Au preluat doar ce le-a placut. Mi-am propus sa avem dimineata hrana vie, toti, iar pentru copil sa inlocuiesc dulciurile obisnuite cu cele raw vegan. Am reusit sa ii mai trec pe lactate de capra sau deloc. In rest, ei consuma si carne, eu doar ma asigur ca au si ceva “viu” langa . Dar surpriza mare a fost cand dupa o perioada nu au mai vrut sa consume carne.

C.V.: - Eu una sunt foarte curioasa ce mananci tu intr-o zi absolut normala, dimineata, pranz si seara. Cum ziceam mai sus, nu ai o relatie exclusiva insa cu acest tip de dieta.
D.:  In general incep ziua cu 2 pahare de apa calduta cu lamaie sau fara, apoi un suc de legume sau fructe simple daca nu am timp de suc. La birou apar tentatiile dulci de dimineata la ceai/ cafea iar daca e vreo praji buna in zona nu prea rezist. La pranz mananc obligatoriu o salata plus ceva (peste/ oua/ lactate de capra/ diverse legume/ seminte). Pana aici toate bune. Dar pe la ora 4 pm apare criza de dulce si daca nu am ceva de acasa (mix de alune si fructe uscate, prajituri de casa) se rupe filmul... si incerc sa aleg variante cat mai putin “daunatoare”, cum ar fi ciocolata neagra sau gaufre bio, dar oricum este un dulce din comert. Sunt si zile bune (ca cea de azi ) cand nu simt nevoia de dulce chiar daca este ora 4pm si mananc fructe in schimb. Imi place mult mierea combinata cu nuci si goji – pentru mine este un desert ideal si ma straduiesc sa il am la birou.
Seara prefer sa mananc o salata cu avocado (pentru proteine), branza/ iaurt din lapte de capra crud, sau ceva cald, in special pe perioada de iarna (paste cu legume, legume la cuptor…). In general e ceva usor.
@ Internet source
C.V.: - Iti este greu vreodata, cand iesi in oras sau in concediu, din perspectiva faptului ca alimentatia ta este diferita sau te adaptezi cu usurinta?
D.: La inceput imi faceam probleme cand ieseam in oras dar acum m-am obisnuit. Ma adaptez foarte usor pentru ca gasesc intotdeauna solutii rezonabile: fie o salata sau o supa crema de legume, fie o prajitura buna pe care o savurez fara regrete .
Mi-am propus sa nu fac eforturi sau sa ma abtin pentru ca, pe termen lung, la mine nu functioneaza. Daca imi e pofta de ceva, gust. Nu sunt in stare sa tin o dieta. Motivatia trebuie sa fie “interna”, altfel …
In concediu m-am obisnuit sa plec cu niste rezerve de seminte/ nuci/ fructe uscate si bineinteles fructe daca exista posibilitatea sa nu gasesc acolo, plus avocado care ma salveaza chiar si in varf de munte fiind foarte consistent si gustos. Dar nu-mi fac niciodata probleme legate de mancare. S-a dovedit a fi mult mai simplu decat parea la inceput.
Sunt si situatii amuzante, cum ar fi cele cand iesim la “gratar” cu prietenii , dar am invatat sa ma bucur si de astfel de momente. Este alegerea mea ce mananc dar respect faptul ca sunt persoane care pot avea o alta parere.

C.V.: - Am auzit ca faci un cheesecake si o ciocolata raw de exceptie. Share-uiesti si cu noi retetele?
D.: Dulciurile sunt un subiect tare drag mie. Imi place foarte mult sa le pregatesc eu desi imi pare rau ca nu am timpul pe care mi l-as dori sa ma ocup de asta. Cheesecake-ul este preferatul fiului meu si este chiar foarte simplu. Reteta este a Oliviei Steer si poate fi gasita pe site-ul ei: http://oliviasteer.ro/category/rawntzi-zdrawntzi/
Pentru ciocolata raw sunt foarte multe optiuni. Eu am preferat o varianta cu avocado pentru fiul meu, dar orice varianta raw este net superioara celor din comert.

Ciocolata raw - reteta folosita de mine:
Ingrediente: - 4 lingura ulei de palmier sau ulei de cocos (preferabil untul de cocos raw)- 1 avocado copt- 1 cana de apa (sau mai putin)- semintele de la ½ pastaie de vanilie - 3 linguri de miere (daca vrei mai dulce pune 4 lg)- 1 mana migdale macinate grob- 75 g cacao pudra raw (sau mai putina daca nu iti place ciocolata amara)
Preparare: Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana rezulta o pasta mai grosuta, nu foarte tare insa nici foarte fluida.
Se ung cu ulei de floarea soarelui (sau de rapita) formele de bomboane (sau o tava sau chiar formele pentru gheata) si se toarna compozitia in ele. Se niveleaza si se da la congelator pana se intareste.
Au un gust incredibil de cremos, datorat fructului de avocado insa sunt si ferme precum ciocolata normala din cauza uleiului de palmier. Incredibil de gustoasa! Va garantez ca veti uita rapid ciocolata din comert!
Truc: – puteti pune in compozitie si nuci zdrobite mai marunt sau stafide.

Ar mai fi un tort care a placut foarte mult familiei mele si pe care il recomand din tot sufletul – tortul Teo: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2010/03/tort-teo.html.

Mai am o reteta preferata de pate – Not tuna pate: foarte gustoasa si usoara in acelasi timp, foarte apreciata de ai mei: http://www.youtube.com/watch?v=HK4EdmliApM
Cum nu am retete proprii, o sa iti dau niste link-uri tare dragi mie si care pot fi de ajutor pentru cineva interesat de dieta raw vegan. Retetele sunt extrem de variate!
http://thecucchiaio.wordpress.com/cea-mai-mare-carte-cu-retete-raw-vegane/
http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html
http://rawveganjoy.ro/wordpress/
http://learnrawfood.com/blog/
Si un site recomandat in special pentru aparatura http://www.beorganic.ro/

C.V.: - Aceasta maniera de a manca, eu personal, o vad facand parte dintr-un intreg, toate conducand la o viata echilibrata. Prin ce alte modalitati completezi raw veganismul?
D.: Eu cred ca alimentatia este doar o componenta (poate cea mai usoara), care poate ajuta cumva la atingerea unui echilibru interior, dar in cazul meu este nevoie de mult mai mult pentru a ajunge la ceea ce as putea numi o “viata echilibrata”…. Cred ca fiecare are insa propria lui perceptie vis-à-vis de ce inseamna o viata echilibrata.
Si ca sa iti raspund la intrebare – eu personal incerc sa ma regasesc pe mine si sa ma accept asa cum sunt, cu bune si mai putin bune. Ma ajuta foarte mult copilul meu de la care invat in fiecare zi.
Cititul a fost de cand ma stiu una din placerile mele, un timp doar al meu cu mine... si ma ajuta enorm, ma imbogateste sufleteste.

C.V.:  - As vrea sa te rog sa transmiti un mesaj cititorilor nostri, ceva ce crezi tu ca i-ar face mai informati, mai bogati sau pur si simplu mai liberi de baierele a ceea ce am fost invatati de catre familie si societate.
D.:  Vreau sa impartasesc un gand/ o idee sau nu stiu cum sa ii spun care mie realmente mi-a schimbat viata, apropos de cliseele in care uneori suntem blocati, cum ar fi acela ca “TREBUIE” sa facem x sau y.

Intotdeauna avem de ales. Iar daca alegi sa faci ceva, atunci e important sa faci cu drag - indiferent despre ce este vorba: servici, spalatul vaselor sau altceva. Fiecare moment este o parte din viata noastra si nu se merita sa o irosim. Chiar si in situatiile in care nu ne place ce facem, pentru ca sunt si astfel de situatii, putem alege sa facem cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu